De Opkomst van Biophilic Design

Er lijkt echt een verschuiving gaande te zijn… of misschien is het gewoon in mijn eigen bubbel. Toen ik zo'n acht jaar geleden voor het eerst kennismaakte met biophilic design via een lezing van Oliver Heath (UK), hoorde je er in Nederland nog maar weinig over. Wanneer ik erover sprak, kreeg ik vaak vragende blikken: "Bio-wat precies?" Maar tegenwoordig merk ik dat er steeds meer herkenning is, vooral in de ontwerpwereld. "Dat is toch met planten?" hoor ik dan vaak. Nou, dat is deels waar, maar biophilic design is zoveel meer dan dat!

 

Meer dan alleen planten

Dat biophilic design vaak wordt geassocieerd met planten, is logisch. Ten eerste zijn planten de meest zichtbare elementen in projecten en de eenvoudigste manier om de natuur naar binnen te halen. Mensen herkennen dit dus snel. Wat echter minder bekend is, is dat je ook een biophilic interieur kunt ontwerpen zonder planten te gebruiken. Daarnaast wordt biophilic design vaak in verband gebracht met planten doordat plantenleveranciers dit gedachtegoed omarmen en uitdragen. Dit zorgt er echter voor dat mensen een eenzijdig beeld krijgen van wat biophilic design echt inhoudt; het gaat namelijk om zoveel meer dan alleen het plaatsen van wat planten in een pot.

 

Het antwoord op actuele vraagstukken

Het risico bestaat dat biophilic design wordt gezien als een tijdelijke trend die net als de populariteit van kamerplanten weer kan verdwijnen. Dit zou een enorme gemiste kans zijn, want biophilic design heeft het potentieel om de toekomst van interieurontwerp te zijn. Het biedt oplossingen voor veel hedendaagse uitdagingen, zoals;


- gezondheid op de werkvloer
 - schaarste aan grondstoffen
 - duurzame interieurs
 - het aantrekken en behouden van personeel
  - het terugbrengen van ziekteverzuim


Stuk voor stuk zijn dit vraagstukken waar biophilic design een antwoord op heeft. 



Foto credits: Isa Jacobs


Een biophilic beweging

Dus het is tijd om biophilic design groter aan te pakken. Omdat ik er heilig van overtuigd ben dat dit de toekomst is van interieurontwerp. In mijn ideale wereld is er over tien jaar geen architect of interieurarchitect in Nederland die niet bekend is met de 15 patronen van biophilic design. Om dit te realiseren, heb ik in oktober 2024 een Nederlands kennisplatform opgericht: de Biophilic Design Academy. Het is een online leeromgeving en community waar je kennis kunt opdoen, discussiëren, inspireren en een antwoord krijgt op al je vragen over ontwerpen met de natuur. We organiseren maandelijks meetings (ook offline) en de eerste buitenlandse biophilic inspiratietrip is een feit. Er ontstaan samenwerkingen en ook opdrachtgevers weten ons inmiddels te vinden dus je kunt meedingen naar gave biophilic opdrachten. Zo wordt biophilic design in Nederland echt een beweging die gericht is op de toekomst en waar je bij wilt horen!

 

Ben jij die architect of interieurontwerper met een liefde voor de natuur en een drive om de wereld mooier en beter te maken? Dan is dit jouw call om onderdeel te worden van onze fijne community!


Lees hier meer:  https://www.biophilic-design.nl/academy/